biografie

IMG_4115

In 1914 werd Etty Hillesum geboren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was zij een jonge, joodse vrouw. In een vrij korte, intensieve periode in het begin van de oorlog schreef zij elf dagboekschriften vol. Anderhalve maand voor haar dertigste verjaardag, overleed ze in Auschwitz.

Pas decennia later werd de naam Etty Hillesum bekend, na de verschijning van Het verstoorde leven (1981), een compilatie van fragmenten uit de dagboeken. Vijf jaar later volgde de integrale editie van de dagboeken en brieven. In 2012 kwam de uitgave van de zesde, herziene en aangevulde druk uit onder de titel Het Werk: 1941-1943.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog woonde Etty Hillesum in Amsterdam. Ze had een relatie met de veel oudere Han Wegerif, bij wie ze in huis woonde. Ondanks haar talenten en vrije levenswijze zat Hillesum met zichzelf in de knoop. Hier kwam verandering in toen ze op 3 februari 1941 kennismaakte met de uit Berlijn geëmigreerde psychochiroloog Julius Spier. Onder zijn invloed maakte Hillesum in tweeënhalf jaar tijd een enorme spirituele, persoonlijke groei door. Dit bijzondere proces ligt besloten in de dagboeken en brieven.

Het werk van Etty Hillesum heeft sinds de publicatie van Het verstoorde leven velen binnen en buiten Nederland gefascineerd en geïnspireerd. Op 15 januari 2014 is het precies 100 jaar geleden dat zij werd geboren. Voor hen die door Etty Hillesum zijn geraakt, is 2014 een jubileumjaar. Door middel van verschillende activiteiten wordt 2014 een werkelijk Etty-jaar.

De illustratie is een foto, gemaakt in het Etty Hillesum Centrum in Deventer.