agenda

 • wo
  01
  jan
  2014
  wo
  31
  dec
  2014
  Deventer

  Etty Hillesum

  De permanente tentoonstelling over het leven van Etty Hillesum in het Etty Hillesum Centrum in Deventer vertelt in chronologische volgorde de levensgeschiedenis van Etty Hillesum.
  De eerste gaat over haar schooltijd in Deventer en het gezin waar ze uitkomt. De tweede laat de belangrijkste periode in haar leven zien, namelijk de jaren dat ze in Amsterdam woonde. Het derde paneel behandelt de periode in Westerbork. Met o.a. een echte brief, gericht aan één van haar vriendinnen.

  www.ettyhillesumcentrum.nl

 • wo
  15
  jan
  2014
  wo
  31
  dec
  2014
  Joods Historisch Museum, Amsterdam

  Het Joods Historisch Museum heeft de originele geschriften van Hillesum in de collectie. Deze zijn te zien vanaf 15 januari in een vitrine in de Hollandsche Schouwburg. Tegelijkertijd lanceert het Joods Historisch Museum een themasite www.jhm.nl/ettyhillesum. De entree voor de Hollandsche Schouwburg is vrijwillig.

 • zo
  02
  feb
  2014
  wo
  31
  dec
  2014
  Westerbork

  julikazitmuur
  Op het terrein van kamp Westerbork worden op verschillende plekken punten ingericht, waar fragmenten te beluisteren zijn uit de brieven die Etty Hillesum in het kamp schreef. Daarbij worden foto’s geplaatst van kamp Westerbork in de periode dat zij in het kamp verbleef. De luisterfragmenten en de buitenexpositie kunnen vanaf 2 februari worden bezocht. Op 2 februari vindt om 14.00 uur voorstelling
  Denkend hart van Julika Marijn plaats. Julika Marijn speelt fragmenten uit de indrukwekkende oorlogsdagboeken van Etty Hillesum. Tegen het decor van Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog beschrijft Etty haar zoektocht naar zichzelf en haar eigen waarheid. Ze probeert al schrijvend haar gevoelens en gedrag te duiden; eerlijk, ontroerend en vol humor. Julika brengt in ‘Denkend Hart’ Etty Hillesum op eenzelfde wijze tot leven. Lees de flyer: AGENDA feb-mrt

  Meer informatie is te vinden op de speciale thema-pagina op www.kampwesterbork.nl

   

   

 • za
  08
  mrt
  2014
  wo
  31
  dec
  2014
  11.00/13.00 uurAmsterdam

  Untitled4Untitled3Untitled2Untitled1

  Etty’s dagelijks leven speelde zich tussen 1932 en 1943 af in het “gesoigneerde? Amsterdam Zuid, zoals zij het zelf noemde. In deze buurt woonde zij in verschillende huizen en begon ze op 8 maart 1941 met het bijhouden van een dagboek. De wandeling voert langs typerende gebouwen van de beroemde architecten van de Amsterdamse School. Dit deel van Amsterdam behoorde tot het westelijke deel van Plan Zuid van architect Berlage, waar fraaie en chique appartementen en villa’s verrezen. Duidelijk wordt ook de belangrijke rol van Amsterdam Zuid in de geschiedenis van de joden, voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar in het bijzonder wandelt u in de voetsporen van Etty Hillesum in dit herdenkingsjaar.

  U loopt waar zij wandelde en fietste. Jong, levenslustig en meestal met een hoofd vol gedachten. De wandeling kan het hele jaar dagelijks om 13.00 uur gelopen worden. Aanmelden is nodig. Dat kan via de website van Gilde Amsterdam of telefonisch: 020-625 13 90. In principe dient u zich vijf dagen van tevoren aan te melden maar als dat niet lukt, kunt u altijd bij Gilde Amsterdam informeren naar de mogelijkheden. Het startpunt van de wandeling is: Café Wildschut, Roelof Hartplein 1-3. De wandeling duurt ruim twee uur.

  Aanmelden is nodig via www.gildeamsterdam.nl  of telefonisch: 020 6251 390.

  Lees meer: Flyer

 • do
  09
  okt
  2014
  di
  30
  jun
  2015
  Alkmaar

  Etty Hillesum houdt een dagboek bij waarin ze met de grootste eerlijkheid schrijft over de weg die ze is gegaan. Haar dagboek is tijdens deze leergang onze reisgids. We lezen haar woorden en die van haar inspiratiebronnen. We staan stil bij wat deze teksten ons te zeggen en zijn gewaar waar we worden geraakt, aangemoedigd of verdwalen in ons innerlijk landschap. We onderzoeken wat het voor ons persoonlijk betekent om gedurende deze negen maanden met grote regelmaat in ons dagboek te schrijven. Niets dat we op ons pad (en op de pagina) tegenkomen wordt door anderen beoordeeld. Alleen wijzelf zijn in staat om onze ervaringen te duiden en op de weg naar innerlijke vrede te plaatsen. Wanneer we ons zodanig  verdiepen in het leven van Etty is het alsof we in een spiegel kijken en ontmoeten we onszelf.

  Doelgroep
  Deze leergang is voor vrouwen die…

  • van (dagboek)schrijven houden 
  • geïnspireerd worden door het dagboek van Etty Hillesum
  • er naar verlangen om innerlijk te groeien

  Duur
  Oktober t/m juni eens per maand een dag in Alkmaar

  Meer informatie:
  Christine de Vries / Shodo -  http://shodo.nl/bezinnen/Etty_jaarcursus

 • za
  27
  dec
  2014
  Dordrecht - Muziekstroom

  32-die-weise-von-liebe-und-todDie Weise von Liebe und Tod

  Christianne Stotijn, mezzosopraan
  Julika Marijn, actrice (zie foto)
  Moniek Kramer, regie
  Amsterdam Ensemble

  Geënsceneerd concert met dagboeken van Etty Hillesum als uitgangspunt.  2014 is het Etty Hillesum-jaar; deze literair en poëtisch begaafde Nederlandse (1914-1943), zou dan 100 jaar geworden zijn. 

  Dmitri Sjostakovitsj – uit: Allegretto uit Pianotrio nr. 2, Opus 67
  Dmitri Sjostakovitsj – uit: zes gedichten van Marina Tsvetajeva, Lied Opus 143 nr. 2
  Hanns Eisler – uit Het Hollywood Songbook: Vom Sprengen des Gartens
  Franz Schubert –  Gretchen am Spinnrade
  Frank Martin – liederen uit Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke
  Pjotr Iljitsj Tsjaikovski  - Mijn beschermer, mijn engel, mijn vriend
  Hans Eisler – uit Het Hollywood Songbook/ Fünf Elegien: Diese Stadt hat mich belehrt
  Ilse Weber – Wiegala
  Gustav Mahler – Uit  Das Lied von der Erde: Der Abschied

  Een scenisch recital van mezzo sopraan Christianne Stotijn, actrice Julika Marijn en het Amsterdam Ensemble over het boeiende en aangrijpende leven van de Joodse dagboek-schrijfster Etty Hillesum onder regie van Moniek Kramer.

  Voor even wordt zij losgezongen van haar fatale geschiedenis,
  voor even tonen de makers haar voorliefde voor poëzie en muziek;
  een moment van troost en ontroering, van verwondering over alles
  wat ze mooi vond, voordat alles donker werd.

  Christianne Stotijn en Julika Marijn kijken net als Etty voorbij de tragedie. Fragmenten uit de dagboeken leiden hen langs delen uit Frank Martins zelden uitgevoerde Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke, naar moois van Hanns Eisler, Franz Schubert, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Mahler en Dmitri Sjostakovitsj.
  Eildert Beeftink, pianist en artistiek leider van het Amsterdam Ensemble, heeft verschillende van deze werken speciaal voor dit programma bewerkt.

  Kaartverkoop via de schouwburg.